Atombombens Historia

Atombombens historia

Atombomben, eller kärnvapen, är ett explosivt vapen som är olikt från vanliga sprängmedel där explosionen orsakas av kemiska reaktioner. Kärnvapenexplosioner orsakas däremot av fission eller en blandning av fission och fusion av atomkärnor. Fission, eller kärnklyvning, är en process där man klyver atomer för att utvinna energi. Denna mängd energi är extrem stor och därför måste behandlas, vanligen i kärnkraftverk där man tämjer energin, men i atombomber släpps mängden energi fritt vilket orsakar explosionen.

Olikheterna mellan vanliga vapen och kärnvapen är storlek, skada och användning. Vanliga sprängvapen varierar från handgranater som infanteriet kan bära med sig till större sprängladdningar t.ex. sprängdegen C-4 medan atombomber alltid kommer i större form och transporteras med bombflygplan. Sprängradien av vanliga vapen och kärnvapens explosioner varierar på själva storleken på bomben, men vanliga explosioner kan vara lika stort som ett hus, medan kärnvapenexplosioner kan förstöra allting inom flera kilometers radie. Normala explosioners skada förutom själva explosionen kan vara spillror och eld, medan atombomber kan lämna kvar radioaktiva effekter och material som skadar på en längre tid på grund av de långa halveringstiderna. Exempel är Tjernobyl, ett kärnkraftverk som exploderade, fastän det inte var på grund av kärnvapen, men det ger en jämförbar strålningseffekt som en atombomb. Man kan åka dit som turist nu, men det rekommenderas ej eftersom det kan finnas radioaktiva ämnen kvar i området.

Historia

Vid slutet av 1800-talet upptäcktes de första radioaktiva ämnen av Pierre och Marie Curie. Idén om att använda kärnenergi uppstod under 1930-talet, och "fadern" bakom idén var Albert Einstein. Leó Sziland kom senare år 1934 på hur man skulle kunna utföra det, han också tog patent på teorin. Detta var dock en idé som inte vidare ledde någonstans tills senare. De fyra största aktörerna inom tidig kärnfysik var USA, Storbritannien, Sovjetunionen och Tyskland, på grund av andra världskriget.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Implosion_Nuclear_weapon.svg

Manhattanprojektet

Manhattanprojektet var ett kodnamn för ett hemligt projekt som involverade USA, Kanada och Storbritannien och gick ut på att forska, skapa och testa den första atombomben. Manhattanprojektet startades av USAs president Franklin D. Roosevelt år 1942, tillsammans med en grupp fysiker som leds av Leó Szilárd och Eugene Wigner. Huvudorsaken till projektet är främst på grund av att man var rädd för Nazitysklands framgång inom kärnkraftsprogram. Den vetenskapliga ledaren under projektet var Robert Oppenheimer och den militära ledaren var Leslie Groves. Manhattaprojektet hade som mest 130.000 totalt anställda och kostnader var ungefär två miljarder dollar.

Projektets högkvarter fanns i Washington D.C, medan de tre största produktionscenter fanns i Oak Ridge, Tennessee (Site X), Hanford, Washington (Site W) och i Los Alamos, New Mexico (Site Y). Det fanns över 30 forskningscenter spridd över Kanada, USA och England. Tidigare forskningar utfördes i Columbia University och flera ton uran förvarades i lager i Chelsea, Manhattan. Projektets stora problem var anrikningen av naturligt uran till uranisotoper som gick att klyva (U-235). År 1941 lyckades Glenn T. Seaborg isolera, på kemisk väg, plutonium. Med denna metod kunde man separera Plutonium-238 och Plutonium-239, som kallas även vapenplutonium, och skapa de första atombomber.

Resultat

Manhattanprojektet resulterade i sprängning av tre atombomber år 1945. Den första sprängningen var en provsprängning. Bomben som släpptes heter "The Gadget" i Alamogordöknen i New Mexico. Experimentet fick namnet Trinitytestet. De två andra atombomber, "Little Boy" och "Fat Man", släpptes på Hiroshima och Nagasaki en månad efter provsprängningen, på order av president Harry Truman för av avslutade andra världskriget. Några dagar senare kapitulerade Japan. Efter kriget, då de förlorande sidans krigsveteraner blev dömd, slapp några personer undan straff på grund av de hade läckt information om Nazityskland och Sovjetunionen, de fick också vissa förmåner som att t.ex. får flytta till USA och leva utan kostnader och säkerhet.

Tyska atomprojekt

December 1938 upptäckte Otto Hahn och hans assistent Fritz Strassmann kärnfission genom att bomba uran med neutroner. Det första försöket av tyskarna att använda kärnfission började redan i april 1939 bara några månader efter att det upptäckts, det pågick bara några månader eftersom de flesta vetenskapsmännen drog in till armen när Tyskland attackerade polen 1 september 1939. Istället började man med en ny ansträngning på samma dag som man invaderade polen.

Den andra ansträngningen var delad i tre delar den första delen kallades uranmaskin som undersökte kärnreaktorer den andra delen försökte utvinna uran och tungvatten, den tredje delen fokuserade på isotopseparation. 1942 konstaterade man att kärnfission inte skulle hjälpa Tyskland att vinna kriget så man gav över projektet till Riks forskningsrådet. Tyskland hade troligen mycket problem med att hitta nått användbart att göra med Kärnfission eftersom de hade alldeles för lite vetenskapsmän och matematiker, De hade för lite eftersom de flesta hade flyttat ut 1933 när naziregimen hade politiserat det akademiska i landet dessutom hade alla judiska vetenskapsmän flytt eller blivit dödade därpå hade även många tagits till armen för att bli soldater.

Operation Big

Brittiska soldater som plockar sönder en kärnreaktor i Tyskland för Alsos Uppdraget. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/German_Experimental_Pile_-_Haigerloch_-_April_1945-2.jpg

Operation Big var största delen av Alsosuppdraget som var en organiserad ansträngning av USA för att försöka söka fram och beslagtaga vetenskapliga upptäckter som Tyskland hade skapat. En stor del av varför man gjorde detta var också så att sovjetunionen inte skulle få något av de vetenskapliga upptäckterna. De som jobbade för Alsosuppdraget följde efter frontlinjen och samlade alla saker och kanske till och med åkte in på fiendens sida så att de kunde ta sakerna före fienden hade tid att förstöra dem. Operation Big var namnet på avdelningen inom Alsos uppdraget som fokuserade på att Beslagta alla saker som hade med kärnfission att göra. Detta inkluderade dessutom all personal som kunde nånting om kärnfission.

Kan man se atombomben som något positivt?

Den vanligaste synen på atombomber är att de är det sämsta som människor någonsin skapat. Det är förstås inte helt fel att se atombomben så, men det kan också vara bra att se på saker från flera vinklar och att se att de saker man anser vara värst i välden kan kanske ha några positiva sidor. Atombomber har bara blivit använda mot människor två ggr och det var i slutet av andra världs kriget när USA använde det på Hiroshima och Nagasaki där 129 000 - 226 000 människor dog. En egenskap hos atombomber som kan ses som både positivt och negativ är att de är de bästa terrorvapen som människor har. Det kan ses som bra eftersom om båda sidorna har atombomber så kommer de aldrig att våga strida mot varandra. Detta är exakt vad som hände under kalla kriget. Men det är förstås absolut dåligt om ett land med atombomber hotar ett land utan atombomber eftersom då kan de inte hota tillbaka.

Kalla kriget var en 44 årig period av hög spänning mellan USA och USSR och deras allierade stater. Det var högspänning mellan staterna eftersom de hade olika ideologier USA hade kapitalism och USSR hade kommunism. Under kalla kriget stred aldrig de två sidorna direkt mot varandra eftersom de inte ville att man skulle börja skjuta atombomber på varandra. Man hade dock stridit mot varandra på olika sätt som typ genom Koreakriget när de stödde olika sidor men de sade att de inte stred mot varandra. Atombomben var troligen en av de största orsakerna till att det inte uppstod ett konventionellt krig mellan USA och USSR. Eftersom båda sidorna viste att de hade atombomber dessutom hade de sett vad atombomber kunde göra i slutet av andra världs kriget. Om atombomberna inte hade existerat skulle troligen USA eller USSR vågat attackerat varandra och då skulle troligen flera hundra tusen människor dött, så under kalla kriget kan man säga att atombomberna "räddade" liv.

Karta över vilka länder som hörde till vilken sida blå USA röd USSR tagen från wikipedia

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Cold_war_europe_military_map_sv.png

I nuvarande tid kan man se på Nordkorea för att se hur man kan använda atombomber som hot och inte behöva använda dem på nån. Nordkorea kommer troligen inte att skjuta någon missil på ett land Men eftersom man inte kan veta med säkerhet att de inte kommer att skjuta och därför vågar inte USA attackera dem och måste istället tala med dem eller sätta sanktioner på dem.

Text: Mattias Linman, Jon Tong

Källor:

Wikipedia Operation Big https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Big 21-02-2018

Wikipedia Alsos mission https://en.wikipedia.org/wiki/Alsos_Mission 21-02-2018

Wikipedia Cold war https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_War 21-02-2018

Wikipedia german nuclear weapon project https://en.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_weapon_project 21-02-2018

Wikipedia Kärnvapen https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnvapen 21.02.2018

Wikipedia Nuclear Weapon https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon 21.02.2018

Wikipedia Manhattanprojektet https://sv.wikipedia.org/wiki/Manhattanprojektet 21.02.18

Wikipedia Manhattan Project https://en.wikipedia.org/wiki/Manhattan_Project 21.02.2018

#petalaxprojekt
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång