Stasi och spionage

Stasi och spionage Text: Cecilia Granlund & Amanda Byskata

Allmänt

Ministeriet för statssäkerhet (Ministerium für Staatssicherheit) också kallat Stasi var den östtyska säkerhetspolisen som var verksam från 8 februari 1950 till 31 mars 1990. Stasi hade sitt högkvarter i Lichtenberg, i Östberlin. Stasi hade ett motto vilket var: "Schild und Schwert der Partei" vilket betyder Partiets sköld och svärd. Partiet som nämns är alltså SED eller Tysklands socialistiska enhetsparti, vilket Stasi arbetade för. Stasi grundades främst för att spionera på Östtysklands egen befolkning och hitta, övervaka och stoppa alla oliktänkare eller motståndare av partiet. Runt slutet av 1980-talet hade Stasi 91 000 anställda, 189 000 agenter och ca 600 000 - 620 000 inofficiella medarbetare. Stasis utlandsspionage var främst riktat mot Västtyskland och Danmark men också mot andra västländer. Idag är Stasis gamla högkvarter ett museum.

Viktiga personer inom Stasi och Stasis utveckling under deras ledning

Stasi har under årens lopp haft flera olika ledare men från och med Stasis grundande 1950 blev Wilhelm Zaisser myndighetschef. Zaisser var myndighetschef i tre år tills Folkupproret i Östtyskland utbröt den 17 juni 1953. Folkupproret var en följd till att regeringen 14 maj 1953 beslutat att förlänga arbetstiden med 10% utan att höja lönerna i samma utsträckning. Den 15 juni samma år påbörjades protester och demonstrationer som fortsatte i flera dagar. De allvarligaste oroligheterna skedde den 17 juni och följderna av dessa blev 55 bekräftade döda och 18 fortfarande ouppklarade fall, åtminstone 7 personer dömdes senare till döden och avrättades, samt att Wilhelm Zaisser avsattes.

Ernst Wollweber ersatte Wilhelm Zaisser och bland hans mest betydelsefulla bedrifter var att han jobbade för att stärka Stasis grepp om invånare och lade grunden för övervakningen av folket samt att öka Stasis inflytande i Östtysklands politik. År 1956 hamnade han i konflikt med SED:s ledning, med Erich Honecker och Walter Ulbricht i spetsen och hans makt minskade stadigt tills han 1957 tvingades avgå från sin post.

Erich Mielke blev Stasis chef 1957 men hade redan långt tidigare haft viktiga uppgifter inom Stasi. Redan 1949 var Mielke ledare för Hauptverwaltung zum Schutz der Volkswirtschaft, vilket var Stasis föregångare och efter Stasis grundande fick han genast en hög ställning som Zaissers ställföreträdare och statssekreterare. Stasi växte under Mielkes ledning och blev en mycket mer direkt del av det östtyska folkets liv. Han utvecklade övervakningen så mycket att ingen i Östtyskland kunde vara säkra på att de inte övervakades och han beordrade också personligen flera mord. Han var den längst varande Stasiledaren och han hade sin post ända till 7 november 1989 då han avgick i samband med Berlinmurens fall två dagar senare.

Wolfgang Schwanitz tog över efter Erich Mielke som ledare för Stasi och ledde främst Amtes für Nationale Sicherheit, som var Stasis efterträdare under nytt namn efter Berlinmurens fall. Stasi upplöstes 31 mars 1990 och Schwanitz betydelsefulla följder för Stasi blev i princip endast att han i efterhand försökt sprida en positivare syn på organisationen.

Stasis uppgifter

Eftersom Stasi fungerade som Östtysklands säkerhetspolis var deras främsta uppgift att se till säkerheten i landet, vilket enligt Stasi innebar att känna till allt om alla i landet då alla invånare i landet enligt Stasi var en potentiell säkerhetsrisk. Speciellt misstänksamma var Stasi mot personer som inte uppförde sig som alla andra, hade långt hår eller lyssnade på musik från väst. Detta innebar att Stasis främsta uppgift blev att övervaka och avlyssna befolkningen för att kunna hitta och kartlägga alla eventuella hot mot staten och kunna slå ner allt motstånd mot SED.

För att kunna hålla koll på alla invånarna hade Stasi först och främst spioner. Stasi utbildade personer speciellt för att jobba för dem och det fanns speciella universitet som enbart utbildade Stasiagenter. Även om antalet utbildade Stasiagenter var stort var det främst genom frivilliga informatörer, så kallade IM, inofficiella medarbetare, som Stasi fick den största delen av sin information. Som jämförelse fanns det en fulltidsagent per 166 östtyskar men en IM per 6,5 östtyskar varav ungefär 10 000 var minderåriga vid tillfället då de gav upp sin information. Även om man kunde tro att människorna blev tvingade att samarbeta var det enligt uppgifter enbart 7,7% som blev tvingade, resten gjorde det frivilligt då de sökte spänning eller någonting annat. Under tiden då Stasi var verksamt hann ungefär 1 av 63 invånare i Östtyskland samarbeta med Stasi.

Eftersom det även fanns internationella hot behövde de även en avdelning som enbart arbetade med att övervaka och rapportera från andra länder, speciellt Västtyskland men även andra länder, vilket ledde till att Hauptverwaltung Aufklärung bildades. Deras uppgift var att placera ut agenter i andra länder för att alltid kunna ha någon på plats för att rapportera om de andra ländernas planer, varav ett exempel är Günter Guillaume som placerades i Västtyskland som sekreterare åt kansler Willy Brandt. HV A leddes av Markus Wolf från 1952-1986.

Stasi värvade sina agenter och IM från alla samhällsplan, men speciellt läkare, sjukskötare, präster, lärare och vaktmästare värvades då de vistades i universitet, sjukhus, kyrkor och lägenhetsbyggnader, alltså platser där ett stort antal människor vistades dagligen. Enligt Erich Mielke var det precis sådana personer som var perfekta som inofficiella medarbetare. Sammanlagt hann 274 000 personer arbeta för Stasi.

Förutom människor använde sig Stasi även av olika tekniska hjälpmedel för att få tag på information. Vanligt var att de placerade ut gömda kameror, både på agenter och även på gator och i lägenheter och det kunde finnas kameror gömda i allt från vattenkannor till ihåliga träd. Dessutom var det vanligt att Stasi placerade ut gömda mikrofoner i misstänktas lägenheter för att de skulle kunna höra allt de sa och eventuellt få höra ifall de planerade någonting eller sa någonting statsfientligt eller som på något sätt hotade "säkerheten" i Östtyskland.

Dessutom använde sig Stasi av psykologisk terror genom zersetzung. Zersetzung betyder ungefär "nedbrytning" och användes mot politiska motståndare, oliktänkare eller andra personer som på något sätt störde ordningen för att få personerna att sluta med sina statsfientliga handlingar genom att bryta ner dem och deras vilja. Vanliga metoder var psykologiska attacker t.ex. att bryta sig in hos personen och flytta på saker eller ta saker, vandalism som att sabotera bilar och liknande, att avsiktligen ge dem fel medicin eller att förstöra deras rykte och sociala ställning genom smutskastningskampanjer.

Dokument

Under sina verksamma år hann Stasi samla in miljontals dokument som rörde invånarna i Östtyskland. Efter att Stasis huvudkontor stormades 1990 förstördes ett stort antal dokument men man hittade omkring 16 000 säckar fyllda med sönderrivna papper som dock gick att pussla ihop, en process som fortfarande pågår. Dessutom fick CIA genom oklara omständigheter få tag på en samling mikrofilmer som kallas Rosenholtzakterna.

I december 1991 grundades BStU, Der Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik, en myndighet som har i uppgift att förvalta Stasis filer. BStU grundades efter att StUG, Stasi-Unterlagen-Gesetz, en lag som reglerar personers tillgång till filerna, trätt i kraft. Det är även den här myndigheten som arbetar med att pussla ihop de sönderrivna filerna.

I dag har alla rätt att få se sin fil och veta vad som rapporterats om dem till Stasi, de har dessutom rätt att få veta vem som rapporterat det. Dock skyddas personer som vid tillfället då de rapporterade var minderåriga samt personer som arbetat för Västtyskland eller någon av deras samarbetspartners under kalla kriget. Dessutom har före detta Stasiagenter enbart tillgång till en liten del av alla filer som finns bevarade.

Spionage och utrustning

Avlyssningsutrustning

Stasi använde sig av olika sätt att avlyssna människor. Det var vanligt att Stasi buggade viktiga personers hem exempelvis genom att gömma buggar bakom tapeten eller runt eluttag. Telefonsamtal avlyssnades också och i Bulgarien utvecklades exempelvis en bugg som kallades Bodil på 1980-talet. I nästan varje höghus fanns också en av Stasis informatörer placerade. Små mikrofoner gömdes också till exempel i agenters klockor.

Övervakningsutrustning

Stasi använde sig också av många olika knep för att spionera på den östtyska befolkningen. Det var vanligt att de gömde kameror i eller utanför folks lägenheter, små hål borrades i deras väggar och därigenom filmades vad som hände med specialkameror. På offentliga platser i skydd av träd, fågelholkar eller gömda t.ex. i stubbar var vanliga kameraplaceringar. Kameror anpassades också för att enkelt kunna gömmas i agenters kappor och jackor av olika slag då en del av kameran såg ut som en vanlig jackknapp. Agenter bar också gömda kameror gömda i handväskor/portföljer, bakom dragkedjor, i slipsar eller i form av pennor som kunde bäras runt ock lämnas varhelst de ville. Kameror gömdes också vid offentliga platser och ställen där folk skulle kunna tänkas ha hemliga sammankomster. Kameror kunde också gömmas i exempelvis vattenkannor, dessa kunde tas med och placeras på valfria ställen helt obemärkt. Stasi använde utöver detta också befolkningen till att spionera och rapportera om sina grannar eller vänner.

Knopflochkamera

Kamera gömd i stubbe

Kända spioner

Günter Guillaume

Günter Guillaume föddes 1 februari 1927 och var en östtysk spion som var stationerad i Västtyskland tillsammans med hans fru sedan 1956. I Västtyskland fick han ett jobb som sekreterare åt landets kansler, Willy Brandt, han blev också orsaken till Brandts politiska fall. Han spionerade på Brandt ända tills 1974, då han åkte fast. Upptäckten om att Willy Brandt hade en östtysk spion så nära inpå sig ledde till att Brandt var tvungen att avgå från sin post som kansler. 15 december 1975 dömdes Guillaume till 13 års fängelse för förräderi medans hans fru fick 8 år. Han blev benådad efter 6 år, den 1 oktober 1981 och han överlämnades, i utbyte mot västtyska spioner som infångats, till Östtyskland. Hemma i Östtyskland bemöttes Guillaume som en hjälte och hanfortsatte att leva sitt liv med att träna nya spioner, gifta om sig och publicera sin självbiografi, Die Aussage. Senare har Guillaume och Markus Wolf erkänt att Bandts politiska fall inte var avsiktligt och ett av Stasis största misstag.

Günter Guillaume till höger och Willy Brandt till vänster

Markus Wolf

Markus Johannes "Mischa" Wolf föddes 19 januari 1923 och dog 9 november 2006. Blev under sin karriär känd som "Mannen utan ansikte". Fungerade mellan åren 1953 och 1986 som chef för HV A, en underorganisation i Stasi som hade hand om allt utrikesspionage. Wolf föddes i Tyskland men familjen flyttade till Sovjetunionen då Hitler kom till makten då Wolfs far var jude och familjen hade kopplingar till kommunismen. Efter andra världskriget återvände han till Tyskland och började där bygga upp det som skulle bli HV A som 1953 blev en del av Stasi. Under Wolfs ledning blev HV A en av de mest effektiva spionorganisationerna. Bland annat blev Wolf känd då han lyckades placera Günther Guillaume i Västtyskland som kansler Willy Brandts sekreterare och vän. Han blev även känd för att han lyckades avlyssna Nato. Han blev känd som "Mannen utan ansikte" då han fram tills 1978 lyckades undvika att fotograferas. Fram till dess hade man känt till hans namn men ingen varit säker på hur han såg ut. Han avgick som chef för HV A 1986 och efterföljdes då av Werner Grossman. Han flydde 1990 till Moskva men tvingades återvända till Tyskland 1991 där han greps av polisen och ställdes inför rätta. År 1993 dömdes han till sex års fängelse för förräderi, någonting Wolf hävdade var omöjligt och att han inte hade gjort någonting fel. Domen ändrades 1997 till enbart två års villkorligt fängelse. Wolf dog, något ironiskt, den 9 november 2006, den 17:e årsdagen av Berlinmurens fall.

Markus Wolf

Källor:

Wikipedia, Ministeriet för statssäkerhet, (https://sv.wikipedia.org/wiki/Ministeriet_f%C3%B6r_statss%C3%A4kerhet)

Wikipedia, Stasi (https://en.wikipedia.org/wiki/Stasi)

Wikipedia, BStU (https://sv.wikipedia.org/wiki/BStU)

Wikipedia, Zersetzung (https://en.wikipedia.org/wiki/Zersetzung)

Uppsagsverket NE, Stasi, (https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/stasi)

Levande historia, Stasi, (https://www.levandehistoria.se/osttyskland/stasi-ministeriet-statssakerhet)

The New York Times, John O. Koehler, Stasi, The Untold Story of the East German Secret Police (https://www.nytimes.com/books/first/k/koehler-stasi.html)

Wikipedia, Bettina Wegner (https://en.wikipedia.org/wiki/Bettina_Wegner)

Daily Mail Online, Victoria Woollaston, Cameras disguised inside coat zips and bugs hidden in tree trunks: Fascinating insight into the crafty tricks and devious gadgets German spies used during the Cold War (https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2423361/Crafty-tricks-devious-gadgets-German-spies-used-Cold-War-revealed.html)

Wikipedia, Günter Guillaume (https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Guillaume)

Wikipedia, Willhelm Zaisser (https://sv.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Zaisser)

Wikipedia, Folkupproret i Östtyskland (https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkupproret_i_%C3%96sttyskland_17_juni_1953)

Wikipedia, Ernst Wollweber (https://sv.wikipedia.org/wiki/Ernst_Wollweber)

Wikipedia, Wolfgang Schwanitz (https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Schwanitz)

Wikipedia, Erich Mielke (https://sv.wikipedia.org/wiki/Erich_Mielke)

Der Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik, What was the Stasi? (https://www.bstu.bund.de/EN/PublicEducation/SchoolEducation/ResourcesForPupils/_node.html)

Meddelanden från Åbo Akademi 08/98, Peter Sandström, Unika arkivstudier avslöjar Stasis kontakter i Norden (https://web.abo.fi/meddelanden/forskning/1998_08_stasi.sht)

YLE, Johnny Sjöblom, Stasis förstörda dokument: Det oändliga pusslet (https://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/07/stasis-forstorda-dokument-det-oandliga-pusslet)

Wikipedia, Markus Wolf (https://sv.wikipedia.org/wiki/Markus_Wolf)

Wikipedia, Markus Wolf (https://en.wikipedia.org/wiki/Markus_Wolf)

The Guardian, Jess Smee, Markus Wolf, spy chief dubbed The Man Without a Face, dies at 83 (https://www.theguardian.com/world/2006/nov/10/germany.mainsection)

Wikipedia, Hauptverwaltung Aufklärung (https://sv.wikipedia.org/wiki/Hauptverwaltung_Aufkl%C3%A4rung)

Bildkällor:

Knappkamera https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Knopflochkamera.jpg

Kamera i stubbe https://commons.wikimedia.org/wiki/File:STASI_-_Spionkamera_i_stubbe.JPG

Guillaume och Brandt https://www.wikiwand.com/en/G%C3%BCnter_Guillaume

#petalaxprojekt
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång